Jdi na obsah Jdi na menu
 


5 věcí, které nesmí chybět v kuchyni

 

Každá nová kuchyň je krásná. Jenže to ještě neznamená, že se v ní bude dobře vařit. O tom rozhoduje správné ergonomické řešení a také několik detailů. Jakých? Zde je pět důležitých vychytávek, které vám dokážou práci zjednodušit. Nezapomeňte na ně při plánování své nové kuchyně!

Každá nová kuchyň je krásná. Jenže to ještě neznamená, že se v ní bude dobře vařit. O tom rozhoduje správné ergonomické řešení a také několik detailů. Jakých? Zde je pět důležitých vychytávek, které vám dokážou práci zjednodušit. Nezapomeňte na ně při plánování své nové kuchyně!

1. Aby potraviny pěkně bydlely

Samostatné komory a spíže už v dnešních novostavbách nebo rekonstruovaných bytech nenajdete. Jenže kam uklidit množství jídla a zásob, které doma máte? Dokážou je nahradit potravinové skříně vybavené drátěným programem. V našem případně jsme zvolili jednotlivé koše, které vyjíždějí každý zvlášť, možná je i druhá varianta, kdy vytahujete celou skříň naráz. „Drátěný program je instalovaný do mimořádně odolných a bytelných lišt firmy Hettich, které toho hodně unesou, aniž by se zlomily nebo ohnuly. Do koše tak klidně naskládáte i dvacet kilogramů potravin a ingrediencí,“ upozorňuje Dušan Všelicha z firmy Oresi. Zásuvka vyjíždí plynule celá, takže máte o všem výborný přehled.

2. Nebudou jim hrnce závidět?

Snadné umístění hrnců, příborů a dalšího kuchyňského náčiní zajistí plnovýsuvné zásuvky. Jak napovídá název, vysouvají se celé. Máte tak výborný přehled o věcech v nich uložených. Vyrábějí se v různých výškách i šířkách. Doplnit je lze pořadači a vnitřními organizéry, které pomáhají udržovat uvnitř pořádek. U kvalitních kuchyní bývají samozřejmostí tlumiče dojezdu zásuvek. Vyvarujete se tak při práci zbytečnému hluku a bouchání, které jsou pro člověka nepříjemné.

3. Kečup chce také svou zásuvku

„Další zajímavou, velmi praktickou, a přesto ne zcela známou vychytávkou v kuchyni, kterou Oresi nabízí, jsou takzvaná carga. Tedy vlastně sestava drátěných košů, které tvoří samostatnou skříňku a jedním pohybem je vytáhnete ven,“ popisuje Dušan Všelicha. Někdy se jim také říká kečupové skříňky, a to naznačuje, k čemu slouží. Velmi bezpečně tady stojí kečupy, kořenky a další dochucovadla a jsou skvěle jištěné proti pádu. Z toho důvodu je ideální – stejně jako v naší kuchyni – umístit je co nejblíže varné plochy. U nás jsou součástí ostrůvku.

4. Vidět potřebujete na každou práci

Správné osvětlení je důležité pro každou práci. V kuchyni, kde máte v ruce ostré předměty a horké potraviny, to platí dvojnásobně. Velmi zajímavým prvkem jsou prosklená dna horních skříněk. Ta po rozsvícení svítí jak dolů na pracovní desku, tak dovnitř skříňky, takže tady máte lepší přehled o uložených věcech. Velmi praktické je toto řešení do rohových kuchyní, kde právě v rohu bývá největší tma, takto prostor dobře osvětlíte.

Existuje ještě jedna zajímavá a velmi praktická alternativa ke klasickým zářivkám, a to je lišta s posuvnými LED diodovými lampami. Ty ještě před pár lety patřily k tomu nejdražšímu, co jste si ze světel mohli pořídit, ale v současnosti už jsou mnohem dostupnější. Když srovnáte výkon a cenu například s halogenovými svítidly, vyjdou dokonce osmkrát výhodněji. Navíc tím, že se dají lampy na liště posouvat, si lze snadno regulovat kolik světla a kde potřebujete. Můžete je dát všechny k sobě a mít hodně světla na jednom místě, nebo je rozprostřít po celé délce skříněk.

5. Jak si myje rajčata doktor Mázl?

Poslední praktickou vychytávkou, kterou jsme si do redakční kuchyně pořídili, je baterie s výsuvnou sprchovou hlavicí. Díky ní snadno napustíte hrnec vody, aniž byste ho museli dávat do dřezu, může stát na kuchyňské lince. Snadněji s ní zvládnete mytí ovoce, zeleniny a úklid v kuchyni. A také si můžete připadat tak trochu jako hvězdy. „Se stejnou sprchovací hlavicí a ve stejné kuchyni Oresi Lozano si totiž myje svá rajčata i známý televizní primář Čestmír Mázl,“ konstatuje Dušan Všelicha a přidává otázku na závěr. „V kterém známém seriálu to je?“