Jdi na obsah Jdi na menu
 


italská kuchyně

Italská kuchyně patří právem k nejoblíbenějším kuchyním světa. Odráží hojnost, teplo a rozmanitost země, jejíž předlouhá pobřeží, kterými je obklopena, jsou obrovskou zásobárnou ryb a mořských živočichů, jejíž úrodná půda poskytuje rozmanité druhy zeleniny, z nichž nejznámější jsou rajčata, papriky, olivy, okurky a artyčoky, ovocné sady zas poskytují převážně citrusy. Koření je neodmyslitelnou součástí vaření, zejména bylinky jako je bazalka a oregáno, saturejka a také česnek.

Mezi tradiční italská jídla patří samozřejmě pizza, připravovaná na nesčetně způsobů, a také různé druhy těstovin jako jsou špagety, makaróny, kolínka, nudle, mušličky a ravioli. Známá je též kukuřičná polenta, kterou si obyvatelé zejména severní Itálie oblíbili místo chleba. Nezastupitelné místo v jídelníčku má zelenina, jíž si v této zemi velmi cení,  a všudypřítomný životadárný olivový olej. 

Italové konzumují jídlo s láskou, proto si potrpí na zachování tradičních chodů, sestávajících z předkrmu (antipasty), následuje polévka nebo pokrm z těstovin a po něm hlavní chod, což je rybí nebo masité jídlo. Vše samozřejmě musí završit moučník. Nakonec se nemůžeme divit, že Italové mají v sobě tolik energie!

 

Rubriky

Tradiční recepty

Příspěvků: 2