Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medový dortík

15. 2. 2012

malý o průměru 17 cm

těsto:
-1 vejce
-100 ml moučkového cukru
-1 lžíce másla
-1 vrchovatá lžíce medu
-1 zarovnaná lžička jedlé sody
-2 lžíce mléka
-1/4 lžičky octa
-350 ml hladké mouky
-mouka na podsyp

krém:
-4 dl smetany ke šlehání 31%
-2 ztužovače šlehačky
-1 vanilkový cukr

posyp:
-5 dkg zbytků těsta
-3 dkg vlašských ořechů

Nad párou si rozehřejeme máslo, přidáme med, mléko, ocet, cukr, vejce a rozšleháme. Sundáme z páry a přimýcháme mouku a sodu. Zpracujeme těsto které si rozdělíme na 5 dílků a vyválíme na pečícím papíře hodně na slabo, čím tenčí tím bude konečný výsledek chutnější. Určitě dost podsypáváme pod válečkem.
Placky budou vysoké asi 1,5 mm o průměru 17 cm. Zbytky také rozválíme a použijeme na posyp.
Pečeme je v rozehřáté troubě na 200 st. asi 2 - 3 minuty ( až těsto maličko zhnědne)
Ušleháme si šlehačky ( nebo smetanu)  s cukrem a ztužovači. V tomto případě je nejlepší ruční mixér. Ztužovač přisypávejte postupně, chvilku to trvá ale nakonec to ztuhne.  Mažeme na vychladlé placky a nezapomeneme si nechat krém na pomazání dortíku. Vždy je lepší pomazat placky větší vrstvou, krém se vsákne do placek .
Nakonec posypeme drobečky a oříšky a dáme proležet do lednice, nejlépe do druhého dne.( Drobečky získáme ze zbylých upečených kousků těsta, které si nadrtíme nebo nastrouháme na struhadle. Drobečky si přesypeme v sýtu, aby byli co nejjemnější.


Dortík je lehký, málo sladký a dobrý.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář